Topic: Lightning protection

Tesla sistemi - Tehnička zaštita
 
Tema Integratora:   GROMOBRANSKA ZAŠTITA Sistem integrator br.2
Avgust 2009.
Gromobranska zaštita
Radioaktivni gromobrani su u Srbiji počeli da se postavljaju sedamdesetih godina, prošlog veka. Godine 1986, donesen je Zakon o zaštiti od jonizujućeg zračenja, kojim je zabranjeno postavljanje novih i ujedno je dat rok od deset godina, da se uklone stari, radioaktivni gromobrani.

Iako je 1996. godina, kada je rok istekao, davno prošla ostalo je u Srbiji da se ukloni još oko 1300 radiaktivnih gromobrana. Preko 2000 ih je do sada uklonjeno.

Umesto radioaktivnih gromobrana danas se postavljaju bezbedni gromobrani - gromobrani sa ranim startovanjem.

Takođe na svim novim zgradama, danas se uglavnom koriste gromobrani sa ranim startovanjem čija je upotreba zakonski regulisana.

Tesla sistemi imaju bogato iskustvo u izvođenju gromobranske zaštite. U ponudi je kompletan inženjering: projektovanje nove gromobranske zaštite, skidanje i odlaganje radioaktivnog gromobrana (u saradnji sa Institutom Vinča), postavljanje novog gromobrana kao i sva potrebna merenja.

Zahvaljujući novom servisu Tesla sistemi, prvi put u Srbiji, mogu ponuditi svojim korisnicima novi sistem za lokaciju grmljavine, koji obaveštava u realnom vremenu korisnika, o udarima i mestu grmljavine u prečniku od 30 kilometara.

Takođe vršimo prodaju gromobrana sa ranim startovanjem, kao i obuku izvođača i projektanata.

Više podataka o gromobranskoj zaštiti možete dobiti na specijalizovanom sajtu www.gromobrani.co.rs.
Evidencija radnog vremena
Ako želite da saznate više o tome kako je izveden sistem evidencije radnog vremena u Naftagasu Kikinda pozovite Tesla sisteme.
Projekti – Interfoni
Šta je definicija interfona danas. Dvosmerna govorna veza sa mogućnošću otvaranja vrata. Ta definicija je važila pre mnogo godina. Danas, u svetu, interfoni pružaju mnogobrojne osobine, koje nam omogućavaju bezbednost, komfor i udobnost života u našim stanovima. Tesla sistemi imaju u ponudi digitalne interfone (audio ili video):
  • integrisane sa kontrolom pristupa
  • integrisane sa sistemom „inteligentne zgrade”
  • ip interfone
O svemu ovome u nekom od idućih Sistem integratora.
Zanimljivi linkovi
www.gromobrani.co.rs Specijalizovani sajt o gromobranskoj zaštiti: projektovanje, izvođenje, proizvodi, literatura,...

www.vbs.rs Znanje je pokretačka sila razvoja. Pretražite informacije iz više od 500 biblioteka u regionu. Sistem COBISS je projekat koji se razvija 22 godine.

Vremeplov
Gradnja pruge Beograd - Niš je započeta 1881. godine. Prvi voz na novosagrađenoj pruzi je prošao 23. avgusta 1883. godine. Beogradska železnička stanica je sagrađena između 1882. i 1885. godine po projektu arhitekte Dragutina Milutinovića..
Najveći pronalasci
Digitalni kompakt disk kasnih šezdesetih izumeo Džejms T Rasel iz Bremertona, Vašington. Smetalo mu je habanje vinilnih ploča pa je od svoje kuće započeo rad na stvaranju sistema koji bi mogao da snima i reprodukuje zvuk, bez fizičkog kontakta između njegovih delova.
Muzika na kompakt disku je ubrzana u obliku udubljenja različite dužine na spiralnoj putanji. Širina udubljenja je pola mikrona - što je ravno rastu ljudske dlake za dva minuta i noktiju za sedam minuta.
Poklon
Uz izdanje ovog Sistem integratora, svim projektantima, koji su prijavljeni u našoj bazi, poslat je CD na kojem su: „Zakonski propisi Republike Srbije za gromobranske instalacije” (5 dokumenata, 84 str.) i „Postupci pri projektovanju, izvođenju, održavanju, pregledima i verifikacijama gromobranske instalacije” (118 str.). To je kompletna litaratura koja je potrebna za projektovanje.
Uspostavimo vezu
Napravimo sinergiju znanja. Zamislite da imate inženjerski problem iz specifične oblasti i da Vam treba hitno rešenje. Zamislite da na pomoći pri rešavanju tog problema dobijete pomoć više od 100 inženjera! I na kraju zamislite kakva je to sinergija znanja.

Potrebno je samo da ispunite uslov da ste spremni za uspostavljanje veza. U toku je projekat izrade sajtova www.tesla.rs i www.inzenjer.rs koji će okupljati inženjere elektrotehnike. Rok završetka projekta je jun 2010. godine.

Pozivamo Vas da učestvujete sa svojim idejama u stvaranju najvećeg inženjerskog portala.

Vođa projekta je Dragan Nedeljković, inž. el. d.nedeljkovic@tesla.rs
Stvarajmo zajedno
Pošaljite nam predloge kako da napravimo bolji Sistem Integrator. Pošaljite nam predloge kako da napravimo bolji ovaj svet. Pošaljite na newsletter@tesla.rs ...

Katalog Tesla sistema
Posetite najveći sajt u Srbiji iz oblasti elektrotehnike: www.tesla-sistemi.co.rs.

Preuzmite katalog Tesla sistema (1,9 Mb) iz koga možete dobiti informacije čime se bavimo.

Zatražite dodatne informacije.


At the moment newsletter is published only in Serbian language. Further information about us you can find if you download our English language catalog (2,7 Mb).

Zaposleni u Tesla sistemima
Izvođenje radova z.tatomirovic@tesla.rs Zoran Tatomirović dipl. inž. el. .064/287-3623
Prodaja opreme a.milosavljevic@tesla.rs Ana Milosavljević dipl. inž. el. .064/644-2073
Integracija sistema b.ristanovic@tesla.rs Branislav Ristanović dipl. inž. el. .064/644-2069
Administracija t.tesic@tesla.rs Tijana Tešić dipl. ecc .064/644-2071
Ostali kontakti ...>>>
Sve na jednom mestu
Tehnička zaštita Telekomunikacije Energetske instalacije Specijalne instalacije
Video - nadzor Telefonske centrale Električne instalacije Oprema za brodove
Alarmi Računarske mreže Gromobrani Oprema za saobraćaj
Dojava požara Optičke mreže Inteligentne zgrade Oprema za zatvore
Interfoni Bežični prenos Izvori napajanja Veliki displeji
Evidencija vremena Antenski sistemi Električna merenja Oprema za vojsku
Kontrola pristupa Video konferencija Kompenzacija energije Termovizija
Perimetar Snimanje govora Instalaciona oprema Solarni paneli
  Radio stanice   Oprema za industriju
Ako ne želite da dobijate Sistem Integrator, ovde se možete odjaviti. © 2009, Tesla Sistemi. Sva prava zadržana.